familiær middelhavsfeber

Familiær middelhavsfeber er en betennelsessykdom som forårsaker tilbakevendende feber og smertefull betennelse i mage, lunger og ledd.

Familiær middelhavsfeber er en arvelig lidelse som vanligvis oppstår i mennesker i Middelhavet opprinnelse – inkludert sefardiske jøder, arabere, grekere, italienere, armenere og tyrkere. Men det kan påvirke noen etnisk gruppe.

Familiær middelhavsfeber er vanligvis diagnostisert i barndommen. Mens det er ingen kur for denne lidelsen, kan du være i stand til å lindre tegn og symptomer på familiær middelhavsfeber – eller hindre dem helt – ved å stikke til din behandlingsplan.

Tegn og symptomer på familiær middelhavsfeber begynner vanligvis i løpet av barndommen. De forekommer i anfall kalles angrep som varer en til tre dager. Leddgikt angrep kan vare i uker eller måneder.

Tegn og symptomer på familiær middelhavsfeber inkluderer

Når bør du oppsøke lege

Mellom angrep, vil du sannsynligvis føle seg normal. Symptomfrie perioder kan være så kort som noen få dager eller så lenge som flere år.

Hva du kan gjøre

Hvis du eller barnet ditt opplever plutselige bekymringsfulle tegn eller symptomer som kortpustethet eller passerer ut, kan du gå til lege eller akutt medisinsk hjelp.

Kontakt legen din hvis du eller barnet ditt har en plutselig feber ledsaget av smerter i magen, brystet og ledd.

Familiær middelhavsfeber er forårsaket av en genmutasjon som er gått fra foreldre til barn. Genet mutasjonen forårsaker problemer ved å regulere betennelse i kroppen.

Hos personer med familiær middelhavsfeber, skjer genmutasjon i et gen som kalles MEFV. Mange forskjellige mutasjoner i MEFV er knyttet til familiær middelhavsfeber. Noen mutasjoner kan føre til svært alvorlige tilfeller, mens andre kan være mildere.

Hva du kan forvente fra legen din

Faktorer som kan øke risikoen for familiær middelhavsfeber inkluderer

Komplikasjoner kan oppstå hvis familiær middelhavsfeber ikke behandles. Komplikasjoner kan omfatte

Hvis du har tegn og symptomer på familiær middelhavsfeber, kan du begynne med å se familien din lege. Du kan bli henvist til en lege som er spesialist i inflammatoriske sykdommer (revmatolog).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å komme forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. Spørsmål kan det være lurt å spørre legen din inkluderer

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, blant annet

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere familiær middelhavsfeber inkluderer

Det finnes ingen kur for familiær middelhavsfeber. Imidlertid kan behandling bidra til å forhindre symptomer.

Medisiner som brukes til å kontrollere tegn og symptomer på familiær middelhavsfeber inkluderer

Læring at du eller barnet ditt har en kronisk sykdom, som for eksempel familiær middelhavsfeber, kan være opprivende og frustrerende. Her er noen tips som kan hjelpe deg å takle

gå til legen din