fôring tube plassering, komplikasjoner, omsorg

Hvis en person har pågående og alvorlige problemer med å svelge, og kan ikke få nok mat eller væske gjennom munnen, kan en fôring rør settes direkte inn i magen gjennom abdominal hud. Denne prosedyren kalles en perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG). Røret gjør det mulig å mate direkte inn i mage-tarmkanalen til å oppstå ved å omgå munnen og spiserøret ( “mat tube” som fører til magen).

Fra pinlig gass til ubehagelig halsbrann, alle har fordøyelsesproblemer fra tid til annen. Den gode nyheten er at det finnes noen enkle løsninger for mange av dine problemer. Lær om hva som forårsaker ubehag, hvordan forebygge og behandle fordøyelsesproblemer, hva spørsmål å spørre på apoteket, og når du skal se en lege.

Legen din vil trolig fortelle deg om ikke å spise eller drikke noe i 8 timer før du får en fôring rør satt i.

Når du ankommer for prosedyren, vil du bli bedt om å bære en sykehusklær og fjerne briller og gebiss, hvis du bruker heller.

Du vil få en smertestillende, beroligende, og antibiotika gjennom vene (IV) før prosedyren. Du vil også bli gitt lokalbedøvelse (smertestillende medisiner) på stedet der PEG rør er plassert under prosedyren.

Under prosedyren, legen vil sette inn et endoskop gjennom munnen og ned i magen. Gjennom et kamera på endoskop, vil legen se mageslimhinnen å bestemme PEG tube innstikkstedet. Et lite snitt vil bli gjort i bukveggen for å sette inn materøret.

Prosedyren tar mellom 30 til 45 minutter å fullføre.

Umiddelbart etter plassering av en fôring rør, vil du bli overvåket nøye for eventuelle komplikasjoner, som for eksempel en infeksjon eller blødning.

PEG røret vil bli festet til magen med tape. Du bør forvente å se noen drenering rundt PEG rør for de første 24 til 48 timer. En steril gassbind vil bli plassert rundt snittet. Din sykepleier vil endre dressing etter behov. Når bandasjen er fjernet og området har grodd, sørg for å vaske området daglig med såpe og vann.