fotsår veilede – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

En fotsår er et åpent sår på foten .; En fotsår kan være en grunn rød krater som involverer bare overflaten huden. En fotsår kan også være veldig dyp. En dyp fot sår kan være et krater som strekker seg gjennom hele tykkelsen av huden. Det kan innebære sener, bein og andre dype strukturer .; Personer med diabetes og personer med dårlig sirkulasjon er mer sannsynlig å utvikle fotsår. Det kan være vanskelig å helbrede et fotsår. Hos personer med disse forholdene, kan selv en liten fotsår bli smittet hvis det ikke leges raskt .; Hvis en infeksjon oppstår i et sår, og er ikke behandlet med en gang, kan det utvikle seg til; En abscess (en lomme av puss); En spredning infeksjon av hud og underliggende fett (cellulitt); Et bein infeksjon (osteomyelitt); Koldbrann. Koldbrann er et område av døde, formørket kroppsvev forårsaket av dårlig blodgjennomstrømning.

symptomer

En fotsår ser ut som en rød krater i huden. De fleste fotsår er plassert på siden eller bunnen av foten eller på toppen eller tuppen av en tå. Denne runden krateret kan være omgitt av en ramme av fortykket, callused hud. Denne grensen kan utvikle seg over tid. I svært alvorlige sår, kan den røde krateret være dypt nok til å eksponere sener eller bein .; Hvis nervene i foten fungerer normalt, så sår vil være smertefullt. Hvis ikke, så en person med et fotsår kanskje ikke vet det er der, særlig hvis såret er plassert på en mindre opplagt del av foten .; I funksjonshemmede eller eldre pasienter kan en slektning eller omsorgsperson være den som blir klar over problemet. Pleieren kan legge merke til at foten ser rødt og hovent. Det kan være drenering på sokken og en stygg lukt .; Diagnose; I de fleste tilfeller kan legen din fortelle at du har et fotsår bare ved å se på foten din .; Hvis du har diabetes, vil legen vurdere din kontroll over blodsukkeret. Han eller hun vil spørre om den omsorg som du tar for å holde føttene friske. Legen vil spørre om hvilken type sko som du vanligvis slitasje .; Legen vil vurdere sår å avgjøre; Hvor dypt sår er; Enten det er en infeksjon; Enten at infeksjonen har utviklet seg til cellulitt (en dyp hudinfeksjon) eller osteomyelitt (en infeksjon i beinet i nærheten av sår); Enten du har foten unormalt, sirkulasjonsproblemer eller nevropati som vil forstyrre healing.

Diagnose

I de fleste tilfeller kan legen din fortelle at du har et fotsår bare ved å se på foten din.

Hvor lenge varer det?

Hvor lenge et fotsår varer avhenger

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Personer som står i fare for fotsår, slik som de med diabetes, kan iverksette tiltak for å bidra til å forebygge fotsår. De kan gjøre dette ved å undersøke deres føtter rutinemessig og etter gode munn- hygiene.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Hvis du har god sirkulasjon i foten, kan legen behandle din fotsår med en prosedyre som kalles debridement. Denne består av trimming bort sykt vev. Han eller hun vil også fjerne noen nærliggende callused hud.

Når å gå til legen

Hvis du har diabetes, dårlig sirkulasjon eller perifer nevropati, undersøke føttene hver dag. Ring legen din umiddelbart hvis du ser et areal på

Prognose

Når fotsår er ikke dypt, utsiktene for helbredelse er bra hvis sirkulasjon til foten er tilstrekkelig. Med de beste såret vesenet metoder tilgjengelig, de fleste sår leges innen 12 uker.