frostskader

Frostbite er en skade som følge av frysing av hud og underliggende vev. Først huden blir veldig kaldt og rødt, så nummen, hard og blek. Frostbite er mest vanlig på fingre, tær, nese, ører, kinn og hake. Eksponert hud i kaldt, vindfullt vær er mest utsatt for frostskader. Men frostskader kan oppstå på huden dekket av hansker eller andre klær.

Frostnip, den første fasen av frostskader, ikke forårsaker permanent skade huden. Du kan behandle svært mild frostskader med førstehjelp tiltak, herunder rewarming huden din. Alle andre frostskader krever legehjelp fordi det kan skade huden, vev, muskler og bein. Mulige komplikasjoner av alvorlige frostskader inkluderer infeksjon og nerveskader.

Tegn og symptomer på frostskader inkludere

Frostbite er mest vanlig på fingre, tær, nese, ører, kinn og hake. På grunn av hud nummenhet, kan du ikke innser at du har frostskader før noen andre peker den ut.

Frostbite skjer i flere trinn

Når bør du oppsøke lege

Oppsøk lege for frostskader hvis du opplever

Hva du kan gjøre

Få nødstilfelle medisinsk hjelp hvis du mistenker hypotermi, en tilstand der kroppen mister varme raskere enn det kan produseres. Tegn og symptomer på hypotermi inkludere

Frostbite oppstår når hud og underliggende vev fryse. Den vanligste årsaken til frostskader er eksponering for kulde-værforhold. Men det kan også være forårsaket av direkte kontakt med is, frysing metaller eller meget kalde væsker.

Konkrete forhold som fører til frostskader inkludere

Følgende faktorer øke risikoen for frostskader

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Komplikasjoner av frostskader inkludere

Cold eksponering som er alvorlig nok til å forårsake frostskader også kan føre til nedkjøling. Når kroppstemperaturen faller, gjør ditt hjerte, nervesystemet og andre organer ikke fungere skikkelig. Venstre ubehandlet, fører hypotermi slutt å fullføre svikt i hjerte og luftveier og til døden.

Ring legen din dersom du mistenker at du har frostskader eller nedkjøling. Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene dine, kan du få beskjed om å gå til legevakten.

Hvis du har tid før din avtale, bruke informasjonen nedenfor for å få klar for medisinsk vurdering.

For frostskader, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Førstehjelp omsorg

Ikke nøl med å spørre noen andre spørsmål som oppstår til deg.

Mens du venter på din avtale, ta nødvendige egenomsorg tiltak, for eksempel

Diagnosen frostskader er vanligvis tydelig basert på dine symptomer, utseendet på huden din, og siste eksponering for kulde.

Legen din kan gjennomføre tester, for eksempel en X-ray, bein scan eller magnetisk resonans imaging (MRI) test, for å fastslå alvorlighetsgraden av frostskader og for å sjekke om bein eller muskel er skadet. Legen din kan også kjøre tester hvis han eller hun mistenker at du har hypotermi, en tilstand som ofte oppstår med frostskader.

Behandling for frostskader omfatter førstehjelp omsorg og medisinsk behandling, avhengig av alvorlighetsgraden av frostskader. Du kan behandle svært mild frostskader (frostnip) med førstehjelpstiltak. Alle andre frostskader krever legehjelp.

Forsiktig rewarm forfrosne områder. Sug hender eller føtter i varmt vann – 99-108 F (37-42 C) – i 15 til 30 minutter. Hvis et termometer ikke er tilgjengelig, teste vannet ved å plassere en uskadd hånd eller albue i det – det skal føles veldig varm, ikke varmt.

Medisinsk behandling

Ikke rewarm frostskadet hud med direkte varme, for eksempel en komfyr, varmelampe, peis eller oppvarming pad. Disse kan forårsake brannskader.

For å ta vare på huden din etter frostskader

Ta alle medisiner – antibiotika eller smerte medisin – som foreskrevet av legen din. For mildere tilfeller av frostskader, ta over-the-counter ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) for å redusere smerter og betennelser,. For overfladisk forfrysning som har blitt gjenoppvarmet, gjelder aloe vera gel eller lotion til det berørte området flere ganger om dagen å redusere betennelse,. Unngå ytterligere eksponering for kulde og vind,. ikke gå på forfrosne føtter,. ikke bruk direkte varme eller gni området;. ikke knus blemmer som kan utvikle seg. Blemmer opptre som en bandasje. Tillat blemmer å bryte på egen hånd.

Frostbite kan forebygges. Her er tips for å hjelpe deg å holde trygg og varm.

gå til legen din