Gilberts Syndrom

Gilberts (zheel-BAR) syndrom er en vanlig, ufarlig leveren tilstand der leveren ikke riktig behandle bilirubin. Bilirubin er produsert av nedbryting av røde blodlegemer.

Hvis du har Gilbert syndrom – også kjent som konstitusjonell nedsatt leverfunksjon og familiær nonhemolytic gulsott – du er født med det som følge av en arvelig genmutasjon. Du har kanskje ikke vet at du har tilstanden før det er oppdaget ved et uhell, for eksempel når en blodprøve viser forhøyet bilirubin nivåer.

Gilbert syndrom krever ingen behandling.

Den eneste indikasjon på Gilberts sykdom er at huden din og det hvite i øynene dine og til har en gulaktig skjær (gulsott) som et resultat av litt forhøyede nivåer av bilirubin i blodet. Noen forhold og situasjoner som kan øke bilirubin nivåer, og dermed gulsott, hos personer med Gilberts syndrom inkluderer

Gjør en avtale med legen din hvis du har gulsott, som har mange mulige årsaker.

Når bør du oppsøke lege

En unormal genet du arver fra dine foreldre forårsaker Gilberts syndrom. Genet styrer normalt et enzym som bidrar til å bryte ned bilirubin i leveren. Med en ineffektiv genet, overskudd av bilirubin bygge i blodet ditt.

Hvordan kroppen normalt behandler bilirubin

Bilirubin er en gulaktig pigment laget når kroppen bryter ned gamle røde blodceller. Bilirubin reiser gjennom blodet til leveren, hvor normalt et enzym bryter ned bilirubin og fjerner det fra blodet.

Den bilirubin går fra leveren til tarmen med galle. Det er så skilles ut i avføringen. En liten mengde av bilirubin forblir i blodet.

Den unormale genet som forårsaker Gilbert syndrom er vanlig. Mange bærer en kopi av dette genet. I de fleste tilfeller er to unormale kopier som trengs for å forårsake Gilbert syndrom.

Selv om det er tilstede fra fødselen, Gilbert syndrom vanligvis ikke blir lagt merke til før puberteten eller senere, siden bilirubin produksjonen øker i puberteten. Du har en økt risiko for Gilbert syndrom hvis

Hvor det unormale genet blir ført gjennom familier

Det lave nivået av bilirubin-behandling enzym som forårsaker Gilberts syndrom kan også øke bivirkningene av visse medisiner, siden dette enzymet spiller en rolle i å hjelpe klare disse medikamentene fra kroppen din.

Disse medikamentene er

Hvis du har Gilbert syndrom, snakk med legen din før du tar nye medisiner. Dessuten kan ha visse typer Gilbert syndrom øker risikoen for å utvikle gallestein.

Før avtalen, kan det være lurt å skrive ned spørsmål å spørre legen din, inkludert

Hvis legen mistenker Gilberts Syndrom fordi du har uforklarlige gulsott eller blodprøver for andre forhold viser forhøyede bilirubin nivå, vil han eller hun undersøke deg og spør om symptomer på leversykdom, for eksempel magesmerter eller mørk urin.

Legen din kan anbefale flere blodprøver for å utelukke andre leverproblemer som kan føre til forhøyet bilirubin. Vanlige blodprøver inkluderer

Kombinasjonen av normale blod og leverfunksjonsprøver og forhøyet bilirubin nivåer er en indikator på Gilberts Syndrom. Ingen andre tester vanligvis er nødvendig, selv om det genetisk testing kan bekrefte diagnosen.

Gilberts Syndrom trenger ingen behandling. Bilirubin nivåer i blodet kan variere over tid, og du må av gulsott, som vanligvis løser på sin på uten syk effekter.

Enkelte hendelser i livet, for eksempel stress, kan utløse episoder av høyere bilirubin nivåer i Gilbert syndrom, som fører til gulsott. Administrerende slike situasjoner kan bidra til å holde bilirubin under kontroll.

Disse trinnene inkluderer

gå til legen din