gynecomastia (forstørret brystene hos menn)

Gynecomastia er hevelse i brystvevet hos gutter eller menn, forårsaket av en ubalanse i hormonene østrogen og testosteron. Gynecomastia kan påvirke ett eller begge brystene, noen ganger ujevnt. Nyfødte kan gutter går gjennom puberteten og eldre menn utvikle gynecomastia som følge av normale endringer i hormonnivået, men andre årsaker også eksisterer.

Vanligvis er gynecomastia ikke et alvorlig problem, men det kan være vanskelig å takle tilstanden. Menn og gutter med gynecomastia noen ganger har smerter i brystene, og kan føle seg flau.

Gynecomastia kan gå bort av seg selv. Hvis det vedvarer, kan medisiner eller kirurgi hjelpe.

Tegn og symptomer på gynecomastia inkludere

Kontakt legen din hvis du har

Når bør du oppsøke lege

Gynekomasti utløses av en nedgang i mengden av hormonet testosteron, sammenlignet med østrogen. Årsaken til denne reduksjonen kan være betingelser som blokkerer effekten av eller redusere testosteron eller en tilstand som øker østrogen nivå. Flere ting kan forstyrre hormonbalansen, inkludert følgende.

Naturlig hormonendringer

Hormonene testosteron og østrogen styre utvikling og vedlikehold av kjønnskarakteristika hos både menn og kvinner. Testosteron styrer mannlige egenskaper, for eksempel muskelmasse og kroppshår. Østrogen styrer kvinnelige egenskaper, inkludert vekst av brystene.

De fleste tenker på østrogen som et utelukkende kvinnelig hormon, men menn også produsere den – selv om normalt i små mengder. Imidlertid kan mannlige østrogennivå som er for høyt eller er ute av balanse med testosteronnivå forårsake gynekomasti.

En rekke medisiner kan forårsake gynekomasti. Disse inkluderer

Stoffer som kan forårsake gynekomasti inkludere

medisiner

Flere helsetilstander kan føre til gynekomasti ved å påvirke den normale balansen av hormoner. Disse inkluderer

Planteoljer, som tea tree eller lavendel, som brukes i sjampo, såper eller kremer har blitt assosiert med gynecomastia. Dette er sannsynligvis på grunn av deres svake østrogen aktivitet.

Risikofaktorer for gynecomastia inkludere

Gynecomastia har noen fysiske komplikasjoner, men det kan føre til psykiske eller følelsesmessige problemer forårsaket av utseende.

Legen vil spørre deg spørsmål om din medisinske og narkotika historie og hva helseforhold kjøre i familien din. Legen vil også gjøre en fysisk undersøkelse som kan inneholde grundig vurdering av din brystvev, underliv og kjønnsorganer.

Street narkotika og alkohol

Innledende tester for å fastslå årsaken til gynecomastia kan omfatte

Du må kanskje ytterligere testing avhengig av din første testresultatene, inkludert

Forhold som forårsaker lignende symptomer

Legen din vil ønske å være sikker på at ditt bryst hevelse er faktisk gynecomastia og ikke en annen tilstand. Andre forhold som kan føre til lignende symptomer inkluderer

De fleste tilfeller av gynecomastia regress over tid uten behandling. Men hvis gynekomasti er forårsaket av en underliggende tilstand, for eksempel hypogonadisme, underernæring eller skrumplever, som tilstanden kan trenge behandling. Hvis du tar medisiner som kan forårsake gynekomasti, kan legen anbefale å stoppe dem eller erstatte et annet medikament.

Hos ungdom med noen åpenbar årsak til gynekomasti, kan legen anbefale periodisk re-evalueringer hvert tre til seks måneder for å se om tilstanden forbedrer på egen hånd. Gynecomastia går ofte bort uten behandling i mindre enn to år. Imidlertid kan behandlingen være nødvendig hvis gynecomastia ikke blir bedre av seg selv, eller om det fører til betydelige smerter, ømhet eller forlegenhet.

helsemessige forhold

Medisiner som brukes til å behandle brystkreft og andre forhold, for eksempel tamoxifen (Soltamox) og raloksifen (Evista), kan være nyttig for noen menn med gynekomasti. Selv om disse medikamentene er godkjent av Food and Drug Administration, har de ikke blitt godkjent spesielt for denne bruken.

Hvis du fortsatt har betydelige plagsomme brystforstørrelse tross for innledende behandling eller observasjon, kan legen din råde kirurgi. To gynecomastia kirurgi alternativer er

Herbal produkter

For en mann, kan forstørret brystene være stressende og pinlig. Gynecomastia kan være vanskelig å skjule og en utfordring til romantiske relasjoner. Under puberteten, kan gynekomasti gjøre gutter til et mål for erting fra jevnaldrende. Det kan gjøre aktiviteter som svømming eller endre i garderoben traumatisk.

Uansett alder, kan det hende du føler at kroppen din har sviktet deg, og du kan føle deg fornøyd med deg selv. Disse følelsene er normale, men for å hjelpe deg å takle at du kan

Det er noen faktorer du kan styre som kan redusere risikoen for gynecomastia

gå til legen din

medisiner

Kirurgi for å fjerne overflødig brystvev