hemokromatose guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

Hemochromatosis er et felles genetisk (arvelig) lidelse der for mye jern absorberes fra fordøyelseskanalen. Det overskytende jern er deponert i vev og organer i kroppen, hvor den kan bli giftig og forårsake skade .; Hemokromatose forekommer oftest hos folk av nordeuropeisk avstamning, spesielt de av skotsk, irsk eller engelsk avstamning, og rammer opp til 1 av 200 mennesker i USA. Hemokromatose oftest diagnostiseres hos personer i alderen mellom 40 og 60. I kvinner, det vanligvis er diagnostisert etter menopause .; symptomer; De tidlige symptomene på hemokromatose varierer mye fra person til person, og er generelle symptomer som også forekommer i andre forhold: De inkluderer; Svakhet; Vekttap; Leddsmerter; Magesmerter; Hjertebank; Kortpustethet; irritabilitet; Maktesløshet; Depresjon; Tap av kroppshår

symptomer

De tidlige symptomene på hemokromatose varierer mye fra person til person, og er generelle symptomer som også forekommer i andre forhold: De inkluderer; Svakhet; Vekttap; Leddsmerter; Magesmerter; Hjertebank; Kortpustethet; irritabilitet; Maktesløshet; Depresjon; Tap av kroppshår

Diagnose

Legen vil spørre deg informasjon om din medisinske historie, vil undersøke deg, og vil bestille flere tester for å måle mengden av jern i blodet ditt. En leverbiopsi kan anbefales å bekrefte diagnosen. I denne prosedyren, vil du motta en lokalbedøvelse og et lite stykke vev fra leveren din vil bli fjernet for analyse i et laboratorium. Noen eksperter anbefaler at alle voksne har en test for å måle mengden av jern i blodet som en skjerm for denne lidelse. Men det er ingen generell enighet om at denne tilnærmingen er nyttig.

Hvor lenge varer det?

Hemochromatosis er en livslang sykdom.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Det er ingen måte å forhindre hemokromatose, fordi sykdommen er arvelig. Imidlertid komplikasjoner av sykdommen, inkludert cirrhose, artritt, hjertesvikt og diabetes, kan forebygges ved tidlig diagnose og behandling. Unngå ekstra jern (som finnes i kosttilskudd og mange vitaminer) og høye doser av vitamin C (som frigjør jern til innskudd i vev) kan også bidra til å forebygge komplikasjoner av jernoverskudd.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Den tradisjonelle behandling for hemokromatose er periodisk fjerning av blod (blodprøvetaking), slik det gjøres i løpet av blodgivning. Blod kan fjernes så ofte som en gang i uken frem til jernnivået synker til det normale. Etter det, må blodprøvetaking vanligvis gjøres om hver to til fire måneder for å holde jern nivåer i blodet på et akseptabelt nivå. Din blodverdier blir overvåket for å sørge for at for mye blod ikke blir fjernet, noe som kan føre til anemi. Du kan bli gitt anbefalinger for å endre din diett. Du kan også trenge behandling for spesifikke sykdommer som diabetes.

Når å gå til legen

Ring legen din dersom du har en familiehistorie med hemokromatose eller begynner å oppleve noen symptomer på sykdommen.

Prognose

Med tidlig diagnose og behandling, kan de alvorlige konsekvenser av jernoverskudd i kroppen ofte unngås. Men når vevsskade har utviklet, problemer knyttet til at skade, for eksempel leddgikt eller diabetes, er vanligvis langvarig. En levertransplantasjon er noen ganger nødvendig for personer med avansert leversvikt, og folk med hemokromatose og skrumplever er mer sannsynlig å utvikle en form for leverkreft kalt hepatoma. Screening tester, inkludert ultralyd og blodprøver, kan oppdage hepatoma på en helbredelig stadium.