hemoragisk hjerneslag guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

En hemoragisk hjerneslag er blødning (blødning) som plutselig forstyrrer hjernens funksjon. Dette blødning kan skje enten inne i hjernen eller mellom hjernen og hodeskallen. Hemoragisk slag utgjør om lag 20% ​​av alle slag, og er delt inn i kategorier avhengig av stedet og årsaken til blødningen; Intracerebral blødning – Blødninger skjer fra en ødelagt blodåre i hjernen. Noen ting som øker risikoen for denne typen blødning er høyt blodtrykk (hypertensjon), tung alkoholbruk, høy alder og bruk av kokain eller amfetamin .; Andre typer hjerneslag kan konvertere til en hjerneblødning. For eksempel kan et hjerneslag som begynner uten blødning (en trombotisk eller embolisk slag) føre til hjerneblødning kort tid etterpå. Dette er spesielt vanlig for emboliske slag som er relatert til en hjerteklaff-infeksjon (endokarditt). I dette tilfellet kan en klump av bakterier og inflammatoriske celler fra ventilen infeksjon blir en flytende masse i blodet (kalt en embolus). Den smittet klump kan reise inn i en hjerne arterie og bli kilt der. Deretter kan infeksjonen spre seg gjennom arterien .; I sjeldne tilfeller kan intracerebral blødning skje på grunn av en lekkasje arteriovenøs malformasjon (AVM), som er en unormal og svake vegger blodåre som kobler en arterie og en vene. Denne svake blodkar er tilstede fra fødsel-den er større enn en kapillær og blod som strømmer inn kan være under høyt trykk, slik at AVM til slutt strekke eller lekke .; Subaraknoid blødning – Blødning fra en skadet blodåre fører blod til å samle seg på overflaten av hjernen. Blod fyller en del av rommet mellom hjernen og skallen, og den blander seg med cerebrospinalvæsken som puter hjernen og ryggmargen. Som blod strømmer inn i cerebral spinalvæske, øker trykket på hjernen, noe som fører til en umiddelbar hodepine. I dagene rett etter blødningen, kjemisk irritasjon fra levret blod rundt i hjernen kan føre til hjernearterier som er i nærheten av dette området til å gå inn i krampe. Arterie spasmer kan skade hjernevevet. Oftest skjer en subaraknoid blødning på grunn av en lekkasje saccular aneurisme (en sekk-lignende bule i veggen i en arterie), men det kan også oppstå på grunn av lekkasje fra en arteriovenøs misdannelse.

symptomer

Symptomer på en hemoragisk slag variere, avhengig av årsaken; Intracerebral blødning – Symptomer nesten alltid oppstår når personen er våken. Symptomer har en tendens til å dukke opp uten forvarsel, men de kan utvikle seg gradvis. Symptomene forverres over en periode på 30 til 90 minutter. Symptomer kan inkludere; Plutselig svakhet; Lammelse eller nummenhet i noen del av kroppen; Manglende evne til å tale; Manglende evne til å kontrollere øyebevegelser riktig; Oppkast; Vanskeligheter med å gå; Uregelmessig pust; sløvhet; Coma

Diagnose

Legen din vil ønske å vite din medisinske historie og risikofaktorer for hjerneslag. Legen din vil ta blodtrykket og undersøke deg, inkludert en nevrologisk eksamen og et hjerte eksamen.

Hvor lenge varer det?

Hemoragisk hjerneslag er livstruende. Opptil halvparten av alle mennesker med hjerneblødning dør. Mange av disse dødsfall forekommer i løpet av de første to dagene. For de som overlever en hjerneblødning, er utvinning treg. Kun 12% av mennesker er i stand til å gjenopprette fullstendig eller nesten fullstendig funksjon innen 30 dager etter slaget.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Du kan bidra til å forebygge hjerneslag fra intracerebral blødning ved å kontrollere blodtrykket. Hvis du tar warfarin, utdanne deg selv om effekten andre legemidler og matvarer kan ha på nivået av stoffet i blodet ditt. For mye warfarin i blodet kan forårsake blødninger. Du bør også behandles for høyt kolesterol, unngå overdreven bruk av alkohol og aldri bruke kokain eller amfetamin. Røyking øker risikoen for en aneurisme, så unngå røyking kan forhindre at enkelte tilfeller av hemoragisk hjerneslag.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Når en stor blødning forekommer i eller rundt hjernen, er hele hjernen i fare på grunn av økende trykk i kraniet. Mye av akuttbehandling for hemoragisk hjerneslag innebærer å måle og redusere trykket. En mekanisk ventilator ofte blir brukt til å hyperventilate den slagpasient, fordi dette kan føre til et lavere, sikrere trykk. Sukkeret mannitol, som noen ganger anvendes som en medisin, trekker hjernevæske inn i blodbanen, også senke intrakranialt trykk. Om nødvendig vil en kirurg kutte skallebenet (med et lite borehull kalles en “burr hull”, eller med et større kirurgi) for å redusere kompresjonen av hjernevev. I noen tilfeller er kirurgi nødvendig å fjerne en stor del av klumpen etter en blødning, men i de fleste pasienter, kroppen til slutt reabsorbs den levret blod på egen hånd.

Når å gå til legen

Ring for akutt hjelp umiddelbart hvis du tror en venn eller et familiemedlem kan være å ha et hjerneslag. Ring legen din umiddelbart hvis du utvikler en alvorlig hodepine med oppkast. Hodepine bør også vurderes av lege dersom de oppstår ofte eller er ledsaget av andre symptomer som kvalme, oppkast, svakhet eller nummenhet i noen del av kroppen. Hvis du tar warfarin, rapporterer en ny hodepine med legen din.

Prognose

Om lag 30% til 60% av personer med en hjerneblødning dør. Hos dem som overlever lenge nok til å nå en thrilleren, blødning vanligvis har stoppet etter den tid de blir sett av en lege. Mange mennesker med sprukket aneurismer eller hjernehinneblødning heller ikke overleve lenge nok til å nå et sykehus. Av de som gjør det, ca 50% dør innen den første behandlingsmåneden. Men hos personer med hjernehinneblødning som følge av arteriovenøse misdannelser, er risikoen for død er bare ca 15%.