hepatitt c: hvor vanlig er seksuell overføring?

Hepatitt C overføres i hovedsak ved eksponering for blod inneholdende hepatitt C-virus. Overføring forekommer sjelden fra eksponering til andre infiserte kroppsvæsker, såsom sæd.

Hvis du er i en langsiktig, monogamt forhold med en partner som har hepatitt C, er risikoen for å pådra hepatitt C antas å være lav, med mindre du har også humant immunsviktvirus (HIV). For disse monogame par, betyr Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler ikke rutinemessig bruk av kondom for å hindre overføring. Men par bør unngå å dele barberhøvler, tannbørster og negleklipper eller å ha samleie under menstruasjon.

Din risiko for å pådra hepatitt C øker betraktelig hvis du har HIV. Risikoen for smitte er høyere hvis du har flere kortsiktige seksuelle relasjoner med partnere som har hepatitt C. Under disse omstendigheter, CDC anbefaler rutinemessig bruk av kondom for å redusere risikoen for overføring.

Hvis du er bekymret for hepatitt C, snakk med legen din. Hepatitt C kan diagnostiseres ved en blodprøve. Behandling kan omfatte medisiner for å hjelpe fjerne viruset fra blodet og til slutt kurere deg av hepatitt C.