hodelus

Hodelus er små insekter som lever av blod fra den menneskelige hodebunnen. Et angrep av hodelus, kalt pediculosis capitis, rammer oftest barn og vanligvis resultater fra direkte overføring av lus fra håret av en person til håret av en annen.

Et hode lus er ikke et tegn på dårlig personlig hygiene eller et urent bomiljø. Hodelus ikke bære bakterielle eller virale infeksjonssykdommer.

Over-the-counter og reseptbelagte medisiner er tilgjengelige for å behandle hodelus. Etter behandling instruksjoner er nøye viktig for å kvitte hodebunnen og håret lus og egg.

En rekke hjem eller naturlig rettsmidler brukes til å behandle hodelus angrep, men det er lite eller ingen kliniske bevis for deres effektivitet.

Du kan ikke være klar over en lus. Imidlertid kan vanlige tegn og symptomer inkluderer

Når bør du oppsøke lege

Se legen din før du begynner behandling hvis du mistenker at du eller barnet ditt har et hode lus. Undersøkelser viser at mange barn har blitt behandlet for lus med over-the-counter medisiner eller hjemme rettsmidler når de ikke har en aktiv hodelus infestation.

Den lus livssyklus

Ting ofte forvekslet nits inkludere

Et hode lus er en tan eller grå insekt omtrent på størrelse med et jordbær frø. Det strømmer på menneskeblod at det trekker ut fra hodebunnen. Den kvinnelige lus produserer en klebrig stoff som fester seg hvert egg til en håret. Et egg er festet omtrent 3/16 tomme (4 mm) fra bunnen av sjakten – et miljø som tilveiebringer en ideell temperatur for inkubering av egg.

En lus egget klekker etter åtte eller ni dager. Hva kommer ut er en umoden form av lus kalles en nymfe. Nymfen blir en moden voksen lus etter ni til 12 dager, og en voksen lever i tre til fire uker.

Hodelus crawl, men de kan ikke hoppe eller fly. Oftest overføring av et hode lus fra en person til en annen er ved direkte kontakt. Derfor er overføring oftest innen en familie eller blant barn som har tett kontakt på skolen eller spille.

Overføring

Det finnes noen bevis for at børsting tørt hår med statisk elektrisitet kan gjøre en lus i luften i kort avstand.

Indirekte overføring er ikke sannsynlig, men lus kan spres fra en person til en annen ved elementer som

Fordi hodelus spres hovedsakelig av head-to-head kontakt, risikoen for overføring er størst blant yngre mennesker som spiller eller går på skole sammen. I USA, tilfeller av hodelus oppstår oftest hos barn i førskole gjennom ungdomsskolen.

Hvis barnet ditt riper kløende hodebunn fra en hodelus angrep, er det mulig for huden å bryte og utvikle en infeksjon.

Se familien din lege eller barnelege hvis du mistenker at barnet ditt har hodelus. Den beste praksis for å avgjøre om et barn har en aktiv hodelus infestation er identifisering av en live nymfe eller voksen lus. Legen din kan nøye inspisere barnets hår og, om nødvendig, undersøke mistenkelige elementer under et mikroskop før du bekrefter diagnosen hodelus infestation.

identifisere nits

Ifølge American Academy of Pediatrics retningslinjer, gullstandarden for å diagnostisere en aktiv hodelus infestation er identifisering av en live nymfe eller voksen lus.

Disse retningslinjene anbefaler en undersøkelse av vått-hår smurt med slike produkter som en standard hårbalsam. Legen din vil nøye gre barnets hår med en fintannet kam (nit kam) fra hodebunnen til enden av håret. Hvis ingen live lus er funnet, vil han eller hun sannsynligvis gjenta hele eksamen en gang.

Legen vil også se etter nits i barnets hår. For å finne nits, kan han eller hun bruke en spesialisert lys kalles en Wood lys, noe som fører til nits vises blålig. Men identifisering av nits ikke nødvendigvis bekrefte diagnosen av en aktiv infisering.

En levende nit må være nær hodebunnen for å ruge. Skall funnet mer enn omtrent 1/4 tomme (6 mm) fra hodebunnen er sannsynligvis døde eller tom. Mistenke nits kan undersøkes under et mikroskop for å fastslå om de er levende – et bevis på en sannsynlig aktiv infestation.

Hvis ingen live nits er funnet, er de sannsynligvis rester fra et tidligere angrep og ikke bevis for en aktiv infestation.

Legen din vil sannsynligvis anbefale en over-the-counter (OTC) medisiner som dreper lus og noen av eggene. Disse medikamentene kan ikke drepe nylig lagt egg. Derfor er en hensiktsmessig tidsbestemt andre behandling vanligvis nødvendig å drepe nymfer etter at de klekkes, men før de blir voksne lus.

OTC-produkter

Noen studier tyder på at den niende dagen etter første behandling er den ideelle tiden for en ny behandling, men andre Nybehandling tidsplaner eksisterer. Spør legen din om skriftlige instruksjoner for en anbefalt behandlingsplan.

OTC medisiner er basert på pyrethrin, en kjemisk forbindelse ekstraheres fra den krysantemum blomst som er giftig for lus. Vask barnets hår med sjampo uten balsam før du bruker en av disse behandlingene. Skylle håret med hvit eddik før vask kan hjelpe løse opp limet som holder nits til håret sjakter. Følg instruksjonene på pakken for hvor lenge å forlate medisinering i håret, og skyll barnets hår over en vask med varmt vann.

reseptbelagte medisiner

OTC medisiner inkluderer følgende

I enkelte geografiske områder, har lus utviklet resistens mot OTC medisiner. Dessuten kan OTC behandling mislykkes på grunn av feilaktig bruk, som for eksempel ikke å gjenta behandlingen på et passende tidspunkt.

Hvis korrekt bruk av en OTC-behandling har sviktet, kan legen anbefale en resept behandling. Disse inkluderer

Hvis du foretrekker å ikke bruke et medikament for behandling av en hodelus angrep, kan du vurdere en alternativ hjemme behandling. Det er liten eller ingen kliniske bevis på effektiviteten av slike behandlinger.

Gre vått hår med en fintannet nit kam å fjerne lus og noen nits. Forskning er mangelfulle på effektiviteten av denne metoden.

Håret bør være vått, og du bør legge noe å smøre håret, for eksempel en hårbalsam. Gre hele hodet fra hodebunnen til enden av håret minst to ganger i løpet av en økt. Prosessen bør gjentas hvert tre til fire dager i flere uker – minst to uker etter at ingen flere lus er funnet.

Våt-gre

Disse produktene er ikke pålagt å møte sikkerhet, effekt og produksjonsstandarder som benyttes for legemidler godkjent av FDA.

En rekke husholdningsprodukter brukes til å behandle hodelus angrep. Begrunnelsen er at disse produktene frata lus og incubating egg av luft. Produktet påføres på håret, er dekket med en dusjhette og venstre på over natten. Produkter som brukes for dette formål inkluderer

Brennbare produkter, som for eksempel parafin eller bensin, bør aldri bli brukt til å drepe lus eller fjerne nits.

Lus som regel ikke bor forbi en dag uten å mates fra en hodebunnen, og egg ikke overleve hvis de ikke blir inkubert ved en temperatur i nærheten av hodebunnen. Derfor er sjansen for lus overleve på husholdningsartikler liten.

Essensielle oljer

kveling agenter

Som en forholdsregel kan du rengjøre elementer som den berørte personen har brukt i de siste to dagene. Rengjøring anbefalinger omfatter følgende

Farlige produkter for å unngå

Det er vanskelig å forebygge spredning av hodelus blant barn i barnehager og skoler, fordi det er så mye nærkontakt. Og sjansen for indirekte overføring fra personlige eiendeler er svak.

husholdning rengjøring

Men det er generelt en god praksis for barn å henge klærne sine på en egen krok fra andre barns klær og ikke for å dele kammer, børster, luer og skjerf. En bekymring om hodelus overføringen er ikke ansett som en god grunn til å unngå å dele beskyttende hodeplagg for sport og sykling når deling er nødvendig.

gå til legen din