hvordan er bronkiektasier behandlet?

Bronchiectasis ofte behandles med medisiner, hydrering, og bryst fysioterapi (CPT). Legen kan anbefale kirurgi hvis bronkiektasier er isolert til en del av lungene eller du har mye blødning.

Hvis bronkiektasier er utbredt og forårsaker lungesvikt, kan legen anbefale oksygenbehandling.

Målene for behandlingen er å

medisiner

Tidlig diagnose og behandling av den underliggende årsak til bronkiektasi kan bidra til å hindre ytterligere lungeskade.

hydration

I tillegg er en hvilken som helst sykdom som er knyttet til bronkiektasi, slik som cystisk fibrose eller immunsvikt, også skal behandles.

Legen din kan forskrive antibiotika, bronkodilatorer, slimløsende, eller slim-tynning medisiner for å behandle bronkiektasier.

Antibiotika er den viktigste behandlingen for de gjentatte lungeinfeksjoner som bronkiektasier årsaker. Oral antibiotika ofte blir brukt til å behandle slike infeksjoner.

For vanskelige å behandle infeksjoner, kan legen forskrive intravenøs (IV) antibiotika. Disse medisinene gis gjennom en IV linje inn i armen. Legen din kan hjelpe deg med å arrangere en hjemmepleier å gi deg intravenøs antibiotika hjemme.

Legen din kan forskrive slimløsende og slim tynner for å hjelpe deg hoste opp slim.

Expectorants hjelpe løsne slim i lungene. De ofte er kombinert med dekongestanter, som kan gi ekstra avlastning. Mucus tynner, for eksempel acetylcysteine, løsne slim for å gjøre det lettere å hoste opp.

For noen av disse behandlingene, er lite informasjon tilgjengelig for å vise hvor godt de fungerer.

Drikke mye væske, særlig vann, bidrar til å hindre luftveiene slim fra å bli tykk og seig. God hydrering bidrar til å holde luftveiene slim fuktig og glatt, noe som gjør det lettere å hoste opp.

CPT også kalles fysioterapi (Fiz-e-o-THER-ah-pe) eller brystet klapping eller perkusjon. Denne teknikken blir vanligvis utført ved en respirasjonsterapeut men kan gjøres av et trenet medlem av familien. Det innebærer at terapeuten pounding brystet og tilbake igjen og igjen med hans eller hennes hender eller en enhet. Dette hjelper løsne slim fra lungene dine, slik at du kan hoste den opp.

Du kan sitte med hodet vippet ned eller ligge på magen med hodet ned mens du gjør CPT. Gravity og kraft hjelp avløp slim fra lungene.

Noen mennesker finner CPT vanskelig eller ubehagelig å gjøre. Flere enheter kan hjelpe med CPT, for eksempel

Noen av disse metodene og enheter er populære hos pasienter og leger, men lite informasjon er tilgjengelig på hvor godt de faktisk fungerer. Valget vanligvis er basert på bekvemmelighet og kostnad.

Flere pusteteknikker også brukes til å flytte slim til de øvre luftveiene slik at det kan bli hostet opp. Disse teknikkene inkluderer tvunget utløp teknikk (FET) og aktiv syklus puste (ACB).

FET innebærer å tvinge ut et par pust og deretter gjøre avslappet pust. ACB er FET som innebærer dype pusteøvelser.

Avhengig av din tilstand, legen din kan også anbefale bronkodilatorer, inhalerte kortikosteroider, oksygenbehandling, eller kirurgi.

Bronchodilators slappe av musklene rundt luftveiene. Dette bidrar til å åpne luftveiene og gjør puste lettere. De fleste bronchodilators er innånding medisiner. Du vil bruke en inhalator eller en forstøver for å puste i en fin tåke av medisin.

Bryst Physical Therapy

Inhalerte bronkodilatorer arbeide raskt fordi medisinen går rett til lungene. Legen kan anbefale at du bruker en bronkodilator rett før du gjør CPT.

Hvis du også har hvesing eller astma med bronkiektasier, kan legen forskrive inhalasjonssteroider (brukes til å behandle betennelse i luftveiene).

Oksygenbehandling kan bidra til å øke lavt blod oksygen nivå. For denne behandlingen, vil du motta oksygen gjennom nesekateter eller en maske. Oksygenbehandling kan gjøres hjemme, på sykehus eller i en annen helseinstitusjon. (For mer informasjon, gå til helse emner Oxygen Therapy artikkelen.)

Legen kan anbefale kirurgi hvis ingen andre behandlinger har hjulpet og bare en del av luftveiene påvirkes. Hvis du har alvorlig blødning i luftveiene, kan legen anbefale kirurgi for å fjerne en del av luftveiene eller en prosedyre for å kontrollere blødningen.

I svært sjeldne tilfeller av alvorlig bronkiektasier, kan legen anbefale at du får en lungetransplantasjon erstatte de syke lunger med en sunn sett med lunger.

andre behandlinger