hvordan er en aneurisme diagnostisert?

Hvis du har en aortaaneurisme, men ingen symptomer, kan legen finne det ved en tilfeldighet under en rutinemessig fysisk eksamen. Oftere, leger finne aneurismer under tester gjort av andre grunner, for eksempel bryst og magesmerter.

Hvis du har et abdominalt aortaaneurisme (AAA), kan legen føle et bankende masse i magen. En raskt voksende aneurisme i ferd med å briste (burst) kan være øm og veldig smertefullt når trykket. Hvis du er overvektig eller overvektig, kan det være vanskelig for legen å føle seg enda en stor AAA.

Hvis du har en AAA, kan legen høre rushing blodstrøm i stedet for den vanlige whooshing lyd når du lytter til magen med et stetoskop.

spesialister Involvert

Din fastlege kan henvise deg til en cardiothoracic eller vaskulær kirurg for diagnostisering og behandling av en aortaaneurisme.

Diagnostiske tester og prosedyrer

En cardiothoracic kirurg gjør kirurgi på hjerte, lunger og andre organer og strukturer i brystet, inkludert aorta. En kirurg gjør kirurgi på aorta og andre blodkar, unntatt de av hjertet og hjernen.

For å diagnostisere og studere en aneurisme, kan legen anbefale ett eller flere av følgende tester.

Ultralyd og ekkokardiografi (ekko) er enkle, smertefri tester som bruker lydbølger for å skape bilder av strukturer inne i kroppen din. Disse testene kan vise størrelsen på en aortaaneurisme, hvis det blir funnet.

En CT scan eller CT scan, er en smertefri test som bruker x-stråler for å ta klare, detaljerte bilder av organer.

Under testen, vil legen injisere fargestoff i en blodåre i armen. Fargestoffet gjør blodårene dine, inkludert din aorta, synlig på CT Scan-bilder.

Legen din kan anbefale denne testen hvis han eller hun tror du har en AAA eller en thorax aortaaneurisme (TAA). En CT-scan kan vise størrelsen og formen på en aneurisme. Denne testen gir mer detaljerte bilder enn en ultralyd eller ekko.

Magnetic resonance imaging (MRI) bruker magneter og radiobølger for å lage bilder av organer og strukturer i kroppen din. Denne testen fungerer godt for å oppdage aneurismer og påpeke deres størrelse og nøyaktig plassering.

Angiografi (en-jee-OG-ra-fee) er en test som bruker fargestoff og spesielle x-stråler for å vise innsiden av blodårene dine. Denne testen viser hvor mye skade og blokkering i blodårene.

Aortic angiografi viser innsiden av aorta. Testen kan vise plassering og størrelse av en aortaaneurisme.

Den NHLBI støtter et nasjonalt register som registrerer pasienter med genetiske forhold knyttet til thorax aortaaneurisme. De innsamlede gjennom GenTAC registerdata vil hjelpe leger og forskere bedre forstå hvordan gener, thorax aortaaneurisme, og hjertesykdom er koblet sammen. Hvis du vil vite mer om GenTAC, besøk https://gentac.rti.org/Home.aspx.