linfrø: påvirker det risikoen for prostatakreft?

Det er ingen bevis for at inntak av linfrø kan redusere risikoen for prostatakreft. Det er gjort få studier på dette emnet, og bevisene er blandet med hensyn til om linfrø har noen effekt på prostata.

I en studie som involverer menn diagnostisert med prostatakreft, de som tok en linfrø supplement og fulgte en lav-fett diett så deres prostata-spesifikt antigen (PSA) nivåer avta. PSA kan være et mål for hvor hurtig prostatakreft sprer seg.

Andre foreløpige studier rapporterer at en lav-fett diett supplert med linfrø redusert PSA nivåer hos menn med forstørret prostata kjertler (benign prostatahyperplasi) og hos pasienter med prostatakreft. Imidlertid kan disse resultatene har vært som følge av reduksjon i kosten fett.

Andre studier har vist enten ingen positiv effekt eller en negativ effekt av linfrø – og alfa-linolensyre som finnes i linfrø – på prostata helse.

Alt i alt er det fortsatt uklart hvorvidt linfrø eller linfrøolje har en rolle i forhindring eller behandling av prostatakreft. Kontrollerte kliniske studier kan bidra til å avgjøre hvorvidt det er nyttig på lang sikt.

Med

gå til legen din