spiserøret krampe årsaker, symptomer, behandlinger og mer

Normalt sammentrekninger i spiserøret (røret som forbinder munnen og mage) flytte mat fra munnen til magen med en vanlig, koordinert rytme.

Noen ganger press beveger seg ned i spiserøret på en koordinert måte, men det er meget sterk. Dette kan kalles nøtteknekker spiserør. Disse sammentrekningene flytte mat gjennom spiserøret, men kan føre til store smerter.

Esophageal spasmer er ikke vanlig. Ofte symptomer som kan tyde esophageal krampe er et resultat av en annen tilstand som gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) eller akalasi. Akalasi er et problem med nervesystemet der musklene i spiserøret og den nedre esophageal sphincter (LES) ikke fungerer ordentlig. Angst eller panikk angrep kan også forårsake lignende symptomer.

Årsaken til esophageal spasmer er ukjent. Mange leger mener det skyldes en forstyrrelse av nerveaktivitet som koordinerer svelge handling av spiserøret. I noen mennesker, kan svært varme eller veldig kald mat utløse en episode.

De fleste med denne tilstanden har brystsmerter som kan spre seg utover til armer, rygg, nakke eller kjeve. Denne smerten kan føle ligner på hjerteinfarkt. Hvis du har brystsmerter, bør du bli vurdert av en lege så snart som mulig for å utelukke eller behandle hjertesykdom.

Andre symptomer inkluderer problemer eller manglende evne til å svelge mat eller væske, smerte med å svelge, følelsen av at maten er fanget i midten av brystet, og en brennende følelse i brystet (halsbrann).